Week 2

17 februari 2019 - Mosta, Malta

Voor we het wisten was week 1 alweer voorbij en beginnen we vol goede moed aan onze tweede week stage. Alles begint langzamerhand wat meer te wennen en we weten een beetje hoe het in het bedrijf loopt.

Tessa en Nikki lopen elke week op een andere etage stage. Zij lopen de eerste 4 weken niet mee met een verpleegkundige, maar met een verzorgende om de afdelingen te leren kennen. Na deze 4 weken lopen zij met een verpleegkundige mee. Deze zitten verspreid over 2 afdelingen. Hier hebben we een dementie-afdeling, een somatische-afdeling, een high dependency unit en een normale. Een high dependency unit is een afdeling die vergelijkbaar is met die van de somatische, maar dan met extra toezicht en mankracht.

Shannen heeft deze week op de afdeling met dementie meegelopen. Ook heeft ze een rondleiding door het bedrijf gekregen, en heeft ze een gesprekje gehad met de verpleegkundige. Hier heeft ze uitleg gehad over het bedrijf en kon ze haar vragen stellen. Shannen loopt elke 2 weken op een andere afdeling. Binnen het bedrijf zitten verschillende afdelingen. Je hebt een dementie-afdeling, een somatische-afdeling en een high dependency unit.

Teun liep mee op dezelfde afdeling als de week ervoor. dit is een afdeling zoals alle andere daar. er zijn 3 verdiepingen met allemaal mensen met dezelfde zorgvraag. Natuurlijk heeft de een wat meer zorg nodig dan de andere, maar over het algemeen lijkt het veel op elkaar. Er zijn ook zorgvragers die alles volledig zelf doen en geen zorg nodig hebben. Een deel van de derde verdieping is een dementie-afdeling.

We zijn het er allemaal over eens dat het verschil met Nederland qua zorgverlening ontzettend groot is. Dit is na de eerste week meteen duidelijk. Zo heerst er een best grote hiërarchie in de bedrijven. De verpleegkundige doen bijvoorbeeld helemaal niet helpen met wassen of aankleden. Dit wordt allemaal gedaan door de verzorgers. Zo heb je verzorgers rondlopen, daarboven zit een senior verzorgende en daarna heb je de verpleegkundige.

Met Valentijnsdag zijn we met zijn vieren uiteten geweest bij Cheecky Monkey in Qawra wat erg lekker was! Verder zijn we in het weekend naar de fitness en dezelfde shopping mall in Sliema geweest. Nikki is daarna ziek geworden en is die avond niet mee opstap geweest. Shannen is voor haar thuisgebleven en Tessa en Teun zijn gezellig opstap geweest in Paceville bij Footloose, waarna zij veel Nederlandse jongeren tegen zijn gekomen.