Week 5
Shannen begon maandag voor de eerste week op afdeling 2A. Dit is een somatische afdeling met ongeveer 30 bewoners. Omdat hier geen verpleegkundige op de afdeling staat, loopt zij de komende 2 weken met de senior care assistant mee. De senior care assistant heeft de verantwoordelijkheid over de afdeling en deelt de medicatie, zorgt dat de menu's van de bewoners doorgegeven worden en maakt alle papieren op orde. Ook meet ze alle bloeddrukken van de bewoners op de afdeling, tekent ze de medicatieformulieren en vult ze de vochtbalansen in. De senior van afdeling 2A heeft ook de verantwoordelijkheid over de gezamenlijke eetzaal, beneden op afdeling 1. In deze eetruimte eten alle bewoners, behalve de bewoners die roomservice hebben wanneer ze ziek zijn. Je hebt een eerste zitting en een tweede zitting. In de eerste zitting komen alle mensen die hulp nodig hebben met het eten, in de tweede zitting eten alle bewoners zelfstandig. Ze eten hier zowel 's middags als 's avonds warm. De senior van afdeling 2A moet er dus voor zorgen dat alles goed verloopt en er geen fouten gemaakt worden. Ook maakt zij de schema's wat het personeel moet doen tijdens de eetmomenten, zoals het eten rond brengen, het brood voor bij de soep rond brengen, de soep op scheppen etc. Omdat er op woensdag een nieuwe verpleegkundige op afdeling 1 stond om in te vallen, vroegen ze of zij hem de weg wilde wijzen en hem wilde helpen. Daarom liep ze woensdag en donderdag met de verpleegkundige op afdeling 1 mee ipv op afdeling 2A. Ze koos ervoor om op woensdag een volledige dagdienst mee te draaien met de verpleegkundige, van 07:00 tot 19:00 uur. Een enorm lange dag, maar wel heel interessant om een keertje mee te maken. Op donderdag ochtend begon ze om 06:00 's ochtends, omdat ze mocht bloedprikken. Vorige week had ze vooral meegekeken, deze week mocht ze bijna alle bewoners zelf prikken, wat erg goed ging! Omdat ze de dag ervoor een dag van 12 uur had gemaakt, mocht ze donderdag om 12 uur 's middags al stoppen. Een goed begin van het weekend dus!
Afgelopen week was de eerste week dat Nikki mee mocht lopen met de verpleegkunige op level 4. Het was leuker dan zij had verwacht. Het verschilt wel echt heel erg met welke verpleegkundige je meeloopt of je dag leuk is of wat minder. De een laat je helpen bij bepaalde handelingen en de ander laat je niks doen en vind het al te veel als je iets van ze draagt. Nikki vond donderdag de leukste dag. Het begon met het bloedprikken in de ochtend wat zij zelf ook bij een client heeft gedaan. Wat weer iets extra's is wat je mee kan nemen. Na het bloedprikken is zij weer naar level 4 gegaan waar dit keer geen verpleegkundige was maar een senior carer (dat is een functie tussen een verzorgende en verpleegkundige in) Dat komt eigenlijk niet voor op level 4 en 2 omdat daar altijd een verpleegkundige nodig is voor de insuline en andere handelingen. De senior carer was dan ook onbekend met deze clienten waarna Nikki haar dus met veel dingen kon helpen. Zodra ze dat door had gaf ze ook veel uit handen zoals het zelfstandig medicijnen geven. Terwijl de andere verpleegkundige van de dagen ervoor dat allemaal zelf deden of samen met jou. Ze vertelde ook aan de andere verpleegkundige van level 2 dat ze heel blij met haar was en het heel handig was dat zij er precies die dag was. En dat is natuurlijk altijd fijn om te horen.
Teun stond wederom de hele week op de tweede verdieping. Hier heeft hij nou een goed inzicht wat er op de afdeling gebeurt en welke routines er zijn. Soms begint hij zelfstandig in de ochtend waarna de verpleegkundige later aansluit. Hij weet welke prioriteiten er zijn en wie later geholpen kan worden. Hij weet de achtergrond van de zorgvragers beter. Ook weet hij hoe iedereen behandeld, aangesproken of benaderd wil worden. Dit is prettig voor een goede omgang. Nu Teun de mensen heeft leren kennen heeft hij aangegeven dat hij meer handelingen wil uitvoeren. Helaas komen handelingen hier weinig voor. De enige die hij tot nu toe heeft gezien hier, is venapunctie (bloedprikken). Hij heeft afgelopen weken bekeken hoe dat hier in zijn werk gaat. Ook dit gaat anders dan in Nederland. In Nederland gebeurt alles erg zorgvuldig. In Nederland wordt gebruik gemaakt van een vacuümsysteem. Hier gebruiken ze een spuit met een naald eraan en trekken ze het bloed rechtstreeks uit het bloedvat. Als de spuit gevuld is met bloed, wordt het in een bloedbuisje gespoten. Hij heeft dit dus ook zelf gedaan nu. Het was een andere methode dan dat hij geleerd heeft, maar het ging goed. De uitkomst is immers hetzelfde. Er zijn hier verpleegkundigen die erg onsteriel werken. Als er mis geprikt word, gewoon eruit halen en opnieuw proberen met dezelfde naald. Prikken ze weer mis? Achja, pleister erop en aan de andere arm proberen. Hierbij zie je ook goed het verschil in culturen en werkervaringen. Zo is er een verpleegkundige die alles heel netjes doet en steriel werkt, gebruikt handschoenen met alles en is heel kundig. Deze verpleegkundige heeft voor lange tijd in het ziekenhuis gewerkt. De ander heeft bijna geen werkervaring als verpleegkundige. Alle verpleegkundige hier komen uit verschillende landen wat uiteraard verschillende culturen en gewoontes met zich meebrengt, waardoor het op de werkvloer nog wel eens van elkaar wil verschillen.
Tessa heeft meegelopen met de verpleegkundige op afdeling 2. Dit is een erg drukke afdeling omdat er 65 zorgvragers liggen met verschillende ziekte beelden en aandoeningen. Het meeste werk is de insuline en wondverzorging van afdeling 1. De insuline moet worden gedaan door de verpleegkundige dus moeten de 2 verpleegkundige van afdeling 2 en 4 de insuline van de andere afdelingen doen. Tessa heeft veel mee mogen helpen, en heeft met leuke collega's gewerkt. Ze heeft vooral veel gevraagd naar de manier hoe dingen hier gaan en hoe bepaalde methodes en procedures in elkaar zitten. Ze heeft dit opgeschreven zodat ze dit kan verwerken in haar opdrachten. Deze week was een erg drukke maar fijne week. De verzorgenden vinden het zelf erg jammer dat ze niet meer mee werkt op de afdelingen. Dit is leuk om te zien omdat je toch kan zien hoeveel ze aan je hebben gehad en hoe leuk ze het vonden om met je samen te werken. Het weekend was erg leuk omdat shannen haar broer en vriend op bezoek kwamen, en daar zijn we gezellig mee op stap geweest en een dagje strand gepakt.
Dit weekend kreeg Shannen bezoek van Rick (haar vriend) en Kevin (haar broer). Donderdag avond kwamen zij aan in Malta, dus ging ze hen als verassing ophalen van het vliegveld en heeft ze het gehele weekend bij hen geslapen in St. Julians. Vrijdag ochtend zijn we samen met Nikki, Teun en Tessa gaan sporten. Daarna zijn we langs de boulevard in St. Julians gelopen, hebben we op een terrasje gezeten en zijn we gaan shoppen. 's Avonds hebben we met z'n alle bij de shisha lounge gezeten en een drankje gedaan. Zaterdag zijn we naar Valetta geweest, waar ze zelf ook nog nooit was geweest. Het weer was super, dus we hebben daar de hele dag rond gewandeld. 's Avonds zijn we gaan stappen bij Footloose in Paceville. Zondag zijn we allemaal naar het strand geweest en zijn we met z'n 3e als afsluiter gaan uiteten in St. Julians.
Dit weekend waren Nikki, Tessa en Teun dus veel met zijn drietjes. Donderdag begon het weekend rustig. We zijn thuisgebleven waarna Shannen in de avond naar het vliegveld vertrok om vervolgens een weekend met haar broer en vriend door te brengen. Vrijdagochtend hebben we met zijn allen ons wekelijkse sportmomentje beleefd. Thuisgekomen ons boodschappenlijstje verder afgemaakt en de taxi naar de Lidl genomen. Hier hebben we weer boodschappen gedaan voor de hele week. Vrijdagavond zijn we naar de lounge geweest waar we hadden we afgesproken de anderen. Hier hebben we gezellig een drankje gedaan. Zaterdag zijn we met de bus naar het strand geweest in Mellieha. Golden Bay om precies te zijn. Er was voorspeld dat de zon veel zou schijnen maar dit was helaas niet het geval. Het was erg bewolkt deze dag. In ieder geval hebben we een goede indruk gehad van het strand. In de avond hadden we afgesproken in het appartement waar Shannen dit weekend verbleef. Hier hebben we wat gedronken. Het was wel fijn om in een andere woning te zijn, vooral omdat je even geen rekening hoeft te houden met de buren. Lekker een keer de muziek wat harder dan normaal, hier hebben we dan ook goed gebruik van gemaakt. Later op de avond zijn we op stap gegaan in Paceville. Dit was vlakbij dus we konden te voet. Zondag weer fris opgestaan en klaargemaakt om nog een dagje strand te pakken. De weersverwachting was immers weer erg goed. We zijn naar hetzelfde strand als de dag ervoor gegaan maar nu had de weerman gelijk. De zon deed zijn werk goed. Nikki en Teun hebben dan ook gezwommen.
Wim Boerenkamp:18 maart 2019Leuke foto's hoor!!